Sakarya Sondaj

Sondaj Ne Demektir ve Sondaj Nitelikleri Nelerdir?

Sondaj işlemi, dünyada ve ülkemiz açısından bakıldığında değişiklik göstermemektedir. Özellikle gelişmiş ülkelerde teknik ve sanayi olanakları göz önüne alındığında, bulunan koşulların jeolojik özellikleri ve ihtiyaç duyulan sondaj işleminin niteliği detaylı olarak incelenmelidir. İhtiyaca uygun olan sondaj işleminde; gerekli olan sondaj yöntemi, makine ve ekipmanların kaliteli oluşu ve jeolojik özelliklere uygun oluşu önemli hususlardır. Ülkemizde sondaj işi yapan birçok kuruluş kontrollü çalışma ve uygun kaliteli ekipmanı üretme yeterliliğine sahip olmalıdır. Sondaj firmalarının nitelikleri ve amaca uygun ekipman kullanımı konusunda detaylı araştırma yapılarak, uygun hizmeti veren firmalarla irtibata geçmek sondaj işlemi konusunda önemlidir.

Sondaj Nedir?

Derinlerdeki suyun çıkarılması ve taşınmasını sağlayan, formasyondan en verimli şekilde yararlanma imkânı elde eden işlem sondaj yöntemi ile kuyu açmaktır. Sondaj; darbeli, rotari ve birleşik olmak üzere üç kısımlı bir işlemidir. En gelişmiş olan sondaj yöntemi “Kombine sondaj” yöntemidir. Delinmesi uygun olan formasyonun özellikle, sondaj yöntemlerinden hangisine uygun ise o yöntem uygulanmaktadır. Kuyunun farklı kısımları değişik sondaj yöntemleri ile açıldıktan sonra amaçlanan su kuyusu tamamlanmış olmaktadır. Sondaj işlemleri; kaya zeminde hava sirkülâsyonu aracılığı ile yumuşak zeminlerde ise çamur sirkülâsyonu ile sağlanmaktadır. İşlem yapılacak arazinin özelliklerine göre jeolojik nitelikleri göz önüne alınarak, her iki sondaj yöntemini de kullanmak gerekebilmektedir. Zemin olarak, yumuşak olan ve yıkılabilen zeminlerde çamur sirkülâsyonu ile sondaj yapmak mantıklı olan yöntemdir. Delme işlemleri yapıldıktan sonra kuyu kapalı ve filtreli borularla teçhiz edilerek, boru ile kuyu cidarı arası çakıl ile doldurulmaktadır. Bu işlemin ardından kuyu yıkama ve geliştirme işlemleri yapılmaktadır. Kuyunun ömrünün uzun olması ve açılması esnasında ekonomik olması açısından doğru çakılama işleminin ardından geliştirme çalışmalarının da itina ile ve doğru yöntemler kullanılarak yapılması gerekmektedir. Sondaj işlemlerinde, su sondajı veya kuyu için ücret teklifi alınırken de ucuza mal olanı değil, kaliteli olanı tercih edilmelidir.

Kuyu Sondajının Nitelikleri

Yeraltında bulunan su, petrol maden vb. zenginliklere ulaşmak ve onlardan faydalanabilmek amacıyla açılmakta olan, dar ve derin kuyulara sondaj kuyusu adı verilmektedir. Yeraltında bulunan sudan faydalanmak amacıyla üç çeşit sondaj kuyusu açılabilmektedir. Kuyular; çakma kuyular, darbeli sistemle açılan kuyular ve Rotary sistemle açılan kuyulardır. Çakma kuyular, jeolojik olarak incelendiğinde; yumuşak alüvyon arazi yapısına sahip, yer altı suyunun yüzeye yakın olduğu ve tek filtre ile sonuç alınabilen kuyulardır. Çakma kuyuların maliyet olarak ucuz olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda basit yöntemlerle açılabilmekte olmaları avantajlı olan yönlerindendir ve sıklıkla tercih edilen kuyu çeşidi olduğu bilinmektedir. Bu kuyularda büyük molozlar, balta denilen özel aletlerle kırılabilmektedir. Bir diğer kuyu çeşidi olan darbeli sistem sondaj kuyuları ise kireçtaşı gibi sağlam zeminlerde açılması uygun olan kuyu çeşididir. Bu kuyu sistemi de çakma kuyulardaki yöntemlere benzer şekilde açılmakta ve ucuza mal olmaktadır. Kuyular açılırken, eğri delinmiş kuyular göz önünde bulundurulmalıdır. İdeal olan kuyu, düşeyden sapmamış kuyu olmakla birlikte, pratikte her kuyuda bir miktar sapma oranı olması da normal kabul edilmektedir. Teçhiz borusu indirilirken yaşanan kopmalar eğri kuyularda meydana gelmektedir. Böyle vakalarda, borunun indirilmesi dahi kuyunun silt çekmesini önlememektedir. Bu nedenle, kuyuda zamanla dolgular meydana gelmekte, pompa aşınmakta, verim düşmekte ve randıman alınamamaktadır. Tüm bu detaylar düşünülerek, en ideal hizmeti sunan Sakarya sondaj firması ile irtibata geçilerek en uygun hizmetin, uygun fiyatlarla ve kaliteli olarak alınması sağlanmalıdır.

Sakarya ilinde sunduğumuz diğer hizmetlerin listesi şu şekildedir: