Bursa Sondaj

Sondaj, dünya yüzeyinde delik açmaya yarayan yöntemlere verilen isimdir. Kayaları parçalamak ya da delikte kesikler açmak gibi prensiplerle yürütülen işlemlerdir. Sondaj kısaca yeryüzüne açılan bir nevi deliktir. Sondaj makinaları çoğunlukla etüt, maden ve su amaçlı kullanılırlar. Sondaj makinaları delme yöntemine göre üç gruba ayrılırlar. Rotari sondaj makinaları, darbeli sondaj makinaları ve kombine çalışan sondaj makinalarıdır.

Şehrimizde de oldukça sıklıkla kullanılan yöntem ise su sondajıdır. Bilindiği üzere içme suyunun en çok çıkarıldığı yer olarak bilinen Bursa sondaj önem oldukça büyüktür. Su sondajı, yer altında bulunan kullanılabilir tatlı su kaynaklarından su elde etmek için yapılan bir çalışmadır. Jeolojik durumlara bağlı olarak çamurlu ve havalı olmak üzere iki türde su sondajı çalışması yapılır. Çamurlu sondaj gevşek yapılı yumuşak zeminlerde uygulanmaktadır. Havalı sondaj ise sert ve sağlam zeminlerde uygulanmaktadır.

SU SONDAJ KUYUSU YAPILDIKTAN SONRAKİ UYGULAMALAR

Kuyudaki su verimini arttırmak, devamını sağlamak, dalgıç pompanın emiş filtresine kum gelmesini önlemek, su sondaj kuyusunun ömrünü uzatmak, filtre etrafındaki çakılmamanın homojen hale gelmesini sağlamak, çamurlu sondaj işlemi sırasında kuyu içine düşen malzemenin temizlenmesi amacıyla yıkama işlemi yapılır. Havalı yapılan su sondaj kuyularında yıkama işlemine gerek duyulmaz. Su sondaj kuyusu yapımında basınçlı hava kuyu içini temizlemektedir. Yıkama işlemi kuyudan temiz su gelinceye kadar devam eder.

Bursa ilinde sunduğumuz diğer hizmetlerin listesi şu şekildedir: